Corespondență din Paris
Roland Garros 2019 are parte de un tablou deosebit de ofertant la simplu feminin.
În 2017, Simona Halep dezvăluia că punctul său sensibil este… mousse-ul de ciocolată. Tabloul de simplu feminin de la Roland Garros 2019 este nici mai mult, nici mai puțin apetisant decât una dintre porțiile de răsfăț căreia deținătoarea trofeului de la Paris nu poate să-i reziste. Și asta pentru că, joi, în Orangeria de la Auteuil, judoka Teddy Riner, un adevărat star al sportului francez, capabil să jongleze cu glume și cuvinte la fel cum a făcut-o cu adversarii pe tatami, la cele peste 130 de kilograme ale sale și 2,04 m înălțime, în drumul spre un total de18 medalii de aur la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Campioante Europene, a desăvârșit un țintar care mărește mizele și propune provocări fantastice pentru principalele protagoniste.
Iată motivele pentru care nu ai voie să ratezi meciurile din proba feminină, la Roland Garros 2019.
Naomi Osaka a reușit ceva comparabil cu parcursul lui Novak Djokovic în Slam-uri de la Wimbledon 2018 încoace. Nipona a câștigat de nicăieri la New York, după ce la tranziția de pe iarbă pe hard se cufundase în nisipuri mișcătoare, cu un bilanț din seria horror, de o victorie și trei înfrângeri. După un parcurs bun în Japonia și China, Naomi s-a prăbușit la Turneul Campioanelor (zero victorii în trei meciuri în grupă), însă la Australian Open a redevenit invincibilă, deși inițial fusese uitată din marile dezbateri despre marile favorite de la Melbourne: și-a trecut până la urmă trofeul în cont cu trei victorii consecutive la sportive din Top 10.
Osaka, pare, în acest moment, jucătoarea care a reușit să înțeleagă cel mai bine care este diferența dintre un turneu de Grand Slam și un concurs sub egida WTA. Neînvinsă de 14 meciuri în Slam-uri, Osaka a primit la țintar o porție de tipul „invincibilă, na de aici, cât poți duce”. Jucătoarea ce pare cu adevărat imperturbabilă în cele mai importante turnee din tenis are în față o misiune cumplit de grea la Paris, pentru a-și păstra invincibilitatea, mai ales în condițiile în care adversare dintre cele mai grele îi vin devreme, ca într-o ambuscadă, pe o suprafață pe care și-a expus mereu fragilitățile și nu a performat, netrecând vreodată de turul trei la Openul Francez. Liderul mondial din WTA nu a obținut nici măcar o victorie în fața unei sportive din Top 20 mondial pe suprafața cărămizie, a terminat la limită 2018 pe plus, cu 5 victorii pe zgură și patru înfrângeri. La Paris însă, în meciul secund, Naomi Osaka este programată să joace fie cu Jelena Ostapenko, învingătoarea din urmă cu doi ani de la Openul Francez și fostul lider mondial, Victoria Azarenka.
Pe cât de bine pare croită acum pentru a atinge vârful de formă în Slam-uri, Osaka este mai mult decât îndreptățită să suduie după tragerea la sorți de vineri. Dacă va trece de Schmiedlova (92 WTA) în deschidere și va și supraviețui unei foste campioane de Mare Șlem în turul doi, ea ar avea în față un posibil duel în turul trei cu Maria Sakkari, abia intrată pe lista capilor de serie după un titlu la Rabat, în Maroc și o semifinală la Roma (având și o serie de 11 victorii cu o singură înfrângere), apoi o întâlnire în optimi cu semifinalista de anul trecut, Madison Keys și un sfert cu Serena Williams (un nou meci ce ar fi marcat ca importanță de scandalul din finala de la US Open 2018).
La start de Roland Garros 2019, Naomi Osaka pare condamnată să demonstreze pe cea mai slabă suprafață că poate învinge cele mai tari adversare, lucru care i-a ieșit la New York și la Melbourne, dar care pare mult mai greu de obținut la Paris. Evident, condițiile se pun și în dreptul adversarelor, care ar trebui să avanseze la rândul lor către fazele superioare și programatele dueluri cu Naomi Osaka. Totuși, cu un astfel de tablou, orice rezultat scos de Osaka la Roland Garros 2019 ar fi unul impresionant, iar un eventual trofeu – o candidatură netă la topul celor mai bune jucătoare ale istoriei – și nu ați vrea să ratați un astfel de quest, ce are și un potențial inițiatic.
Deținătoarea trofeului a scăpat de jucătoarele bau-bau pe secțiunea sa. Numele mari, din afara sau de jos de pe lista capilor de serie, sunt departe (vezi Ostapenko – Azarenka în imediata vecinătate a lui Naomi Osaka), iar Serena pare pusă cu mâna în zona în care astfel de dueluri devin inevitabile, doar ca posibilă adversară de semifinale, ca și cum cele două ar fi fost, ambele, în Top 4. Cu atât mai mult, în aceste condiții, pe baza unui aparent culoar favorabil ivit, apare presiune pe umerii Simonei, cea care a jucat finale la ultimele două ediții ale Openului Francez.
Pe cât de adevărat e însă că Simona nu are pe secțiunea sa cele mai tari adversare, pe atât de clar este și faptul că eleva lui Daniel Dobre are în față multe capcane. Prima vine tocmai din riscul instalării acelui confort că lucrurile sunt mai simple decât ar fi putut fi. La Cincinnati 2018, de exemplu, adversara din primul tur la Roland Garros 2019, Ajla Tomljanovic a fost un ghimpe tare, cu prim set câștigat și o replică dârză în manșele 2 și 3, iar într-un posbil duel din optimi, cu Barty ar porni din nou cu presiune, în fața unei sportive fără un joc perfect adaptat la zgură.
Ajla, învinsă la 3 și la 2 de Miki Buzărnescu la Madrid, trecută până la 26 de ani printr-o mononucleoză și o schimbare de cetățenie destul de încărcată cu scântei între Croația și Australia, este o posibilă amenințare, mai ales dacă Simona, purtată de valul de responsabilități ce îi revin în calitate de deținătoare a trofeului. Adaugă la asta faptul că în turul doi vine o cvasinecunoscută, din afara Top 80, iar apoi, cele mai grele nume, pornind cu Barty, Sabalenka și Anisimova în frunte, sunt mai degrabă certate cu zgura, și obții o posibilă otravă pentru o sportivă ce pare condmnată la victorii.
capii de serie de pe sferturl Simonei au cam dormitat în 2019, în turneele importante – Daria Kasatkina, Wang Qiang, Mihaela Buzarnescu, Aryna Sabalenka sau Lesia Tsurenko.
Când primul tur al unui turneu de Mare Șlem propune meciuri în primul tur precum Victoria Azarenka – Jelena Ostapenko, Venus Williams – Elina Svitolina (fosta dominatoare de la Roma, favorită 9), sau Sabalenka – Cibulokva (două dintre cele mai mari luptătoare ale circuitului), argumentul este intrinsec: sunt dueluri de cel mai înalt nivel, poate chiar posibile sferturi sau semifinale în turnee de Mare Șlem într-un alt context.
Dominația Cehiei în tenisul feminin este una aparte – dovadă lanțul interminabil de succese în Fed Cup. Karolina Pliskova și Petra Kvitova, în această ordine în ierarhia mondială, ajung la Paris cu un duel de la distanță pentru șefia în topul celor mai multe victorii pe 2019 (Kvitova are avantaj pentru moment, 28-27).
Atât Pliskova, cât și Kvitova, iubesc mai mult suprafețele iuți. Petra este, probabil, una dintre singerele jucătoare cu veleități de specialistă pe iarbă, fără să fie totuși o sportivă de serviciu-voleu constant, în timp ce Karolina are în serviciu o armă mult mai eficientă pe roșu. Chiar dacă după semifinala jucată la Paris în 2012, Kvitova nu a mai trecut în săptămâna a doua, iar Pliskova, cu trofeu la Roma, se adună a fi pioni de cel mai înalt nivel.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER